Rendelésünkön gyakran felmerül a FLUOR bevitel kérdése...
Magyarországon egyébként igen alacsony a víz természetes fluortartalma, így indokolt esetben – például kisgyermekkorban vagy várandósság idején – háziorvosi vagy fogorvosi rendelvényre fluortabletta fogyasztása lehet javasolt. Ám az optimális napi mennyiség megválasztásához mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hiszen a túladagolás legalább olyan káros lehet a szervezet számára, mint a fogszuvasodás kialakulása maga.A napokban közölt kutatási értékek szerint azok a felnőttek, akik életük során több mint 75 százalékkal több fluoridos csapvizet fogyasztottak, 30 százalékkal kevesebb szuvas foguk van, mint azoknak a felnőtteknek, akik kevesebb, mint 25 százaléknyi ilyen vizet ittak meg eddigi életükben.Van aki fogkrémből csakis fluormenteset választ, arra hivatkozva ,hogy a fluor idegméreg, más rendszeresen fogyaszt nagy fluor tartalmú ásványvizeket.Tény, hogy a fluornak vannak veszélyei az idegrendszerre és az agyfejlődésre.Másrészt viszont hatékony a fogszuvasodás megelőzésében és csökkenti a csonttörés kockázatát.Az, hogy előnyei vagy veszélyei kerülnek e túlsúlyba a bevitt mennyiségtől függ. A fluor legfőbb, természetes forrásai: tea, bor, máj, sajt, vaj, hal, baromfihús, marhahús, spenót, bab, alma. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy minden gyermeknél életkorát, táplálkozási szokásait és fogainak állapotát figyelembe véve kell határozni a fluoridbevitel szükségességét.
Az egyik legveszélyesebb ragadozóként tartják számon a cápákat.Egy nemrég végzett tudományos kutatás során kiderült, a cápák foga fluoridot tartalmaz, ami a fogszuvasodás megelőzésére használt fogkrémek és szájápolási termékek legfőbb összetevője. Ezek után nem csoda, hogy az állat foga szó szerint képtelen elromlani.A Journal of Structural Biology nevű szaklapban közölt tanulmány szerint.Míg az ember és a legtöbb emlősállat foga hidroxiapatitet tartalmaz, ami egyébként a csontban is megtalálható, addig a cápa foga az ásványok közé sorolt fluorapatitból épül fel. Ami a cápának adottság, azt mi mesterségesen próbáljuk meg bevinni a szervezetünkbe: ha fluoridtartalmú fogkrémmel mosunk fogat, a zománcréteg kevesebb, mint 1 százalékában a hidroxid fluoridra cserélődik, ezáltal ellenállóbbá válik a szuvasodással szemben. Mivel azonban a cápák foga nem 1, hanem 100 százalékban tartalmaz fluoridot, nem nehéz megértenünk, miért olyan strapabíró.Nekünk azért van szerencsénk, mert bár gyengébb összetevőből épül fel a fogazatunk, mégis a zománc speciális kristályszerkezete és fehérjemátrixa erőssé teszi. Folytatjuk..