Fogágy betegségei és gondozása.

A periodontális betegség a szájüregen túlmutató probléma.

A periodontitis a fogakat körülvevő és tartó szövetek,összefoglaló nevükön a gyökérhártya bakteriális fertőzés miatti gyulladása. A periodontitis előszobája a kezeletlen foginy gyulladás,ezt a gyulladást lepedékképző baktériumok lerakódása okozza.

A gingivitis és a periodontitis jelentette problémák messze túlmutatnak a fogakon és a szájüregen.Egyre több az ismeretanyag, ami támogatja azt a teóriát, ami szerint a periodontális betegség számos súlyos kórkép, köztük degeneratív idegrendszeri megbetegedések kialakulásában is szerepet kaphat.

Megfelelő szájhigiéniával megelőzhető lenne a baj.

Az ínygyulladás, illetve a következményeként kialakuló periodontális betegség a felnőttkorúak jelentős részét érinti. Bár tudott, hogy az íny és/vagy a foggyökérhártya gyulladásának megelőzésében a megfelelő szájhigiénia kiemelt szerepet játszik.

Mi az a periodontális betegség?

Egyszerűen fogalmazva: a parodontális betegség olyan fertőzés, amely a fogak szöveteiben, szerkezetében fordul elő. A parodontális betegségnek két fő típusa van: az gingivitis (ínygyulladás) és a parodontitisz. A gingivitis enyhébb a kettő közül. Az előrehaladott parodontitisz más betegség fellángolását válthatja ki a testben. Ha az alábbi tünetek bármelyikétől szenved, fontos, hogy orvoshoz forduljon:

  • Ínyvérzés
  • Duzzadt vagy "gyenge" íny
  • Állandó rossz lehelet
  • Fogak lazulása
  • A gyulladt íny 

Ma már vizsgálati eredmények támasztják alá azt is, hogy a fogágy-gyulladás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszik, illetve a parodontitis fogászati kezelése a cukoranyagcsere hosszú távú markerének, a HbA1c-nek a szintjére kedvező hatással van.  Periodontitis negatívan befolyásolhatja a szív- és érrendszert is.

Ha Ön vagy családtagjánál diagnosztizálták a periodontális betegség egyik formáját, és úgy érzi Önnél is fennáll a probléma,itt az ideje, hogy tegyen valamit ez ügyben.

Fogászatunkon elérhető a lézeres iny és fogágykezelés,mely segítségével javítható az iny állapota,miután a lézer elpusztítja a kialakulásért felelős kórokozókat.